30 danske A-kasser. Hvilken er den rigtige til dig?

Der findes hele 30 A-kasser i Danmark. De leverer stort set alle den samme vare, men de er alligevel forskellige. Hvordan kan det være?

Det har med politik og ideologi at gøre. De fleste A-kasser er tilknyttet en eller anden sammenslutning eller forening. Det kan være en fagforening, en interesseforening, eller en professionel forening.

Indtil for ikke så længe siden, var det ikke muligt at skifte A-kasse. A-kasserne var nemlig tilknyttet fagforeningerne. Og kun hvis man var medlem i en fagforening, kunne man også melde sig ind i A-kassen. Men kun for den fagforening man var medlem i. Ellers ikke. Fagforeninger kunne man heller ikke skifte. De var nemlig knyttet til den profession man udøvede. Var man metalarbejder, skulle man være medlem i Metalarbejdernes fagforening. En lærer, i lærernes. Så kunne man vælge om man også ville melde sig ind i lærernes A-kasse.  Men ikke i en der tilhørte en anden forening. Og så videre.

Forvirret? Ja, mon ikke.

Den korte version: Du kan nu gøre som det passer dig. Du kan melde dig ind i en A-kasse eller lade være. En hvilken som helst A-kasse.

Frie og bundne A-kasser

I dag findes der både frie fagforeninger og frie A-kasser. Fri betyder her, at de ikke er tilknyttet en bestemt ideologi eller interessegruppe. Betingelserne for at være medlem er de samme for alle A-kasser. Frie eller ufrie. De ikke-frie A-kasser er som tidligere knyttet til en bestemt ideologi eller forening. Det der har ændret sig, er at de må optage folk fra andre end deres egne foreninger. Og du kan også som lærer melde dig ind i metalarbejdernes A-kasse. Om det er smart, er en anden sag.

Fordi de bundne A-kasser har mere erfaring indenfor de interesser de er bundne til. Mens de frie kan samle alle dem op der ikke vil knyttes til bestemte fag eller interesser.

Det gør de frie A-kasser som regel også billigere. De har ikke en så lang tradition og dermed administration der skal plejes som nogle af de gamle, traditionelle A-kasser.

Hvad med prisen?

Priser på a-kasser er forskellige. Men en arbejdsløshedsforsikring er aldrig billig. Over tommelfingeren skal du regne med at det koster dig som minimum 450,- kroner at være med i en A-kasse. Prisen skal heller ikke være den vigtigste faktor når du vælger en A-kasse.

Det er ikke kun priserne der er forskellige, A-kassernes tilbud er det også. Som så ofte, får du hvad du betaler for. De billigste A-kasser vil give dig kun de mest basale ydelser. Dyrere A-kasser er bedre rustet at hjælpe dig med at finde nyt arbejde. Bare det at du finder et nyt job en måned eller to tidligere kan være mange års prisforskel i A-kasse bidrag værd.

Udgivet
Kategoriseret som Artikler

176 kommentarer

  1. What i don’t realize is in fact how you’re now not actually much more smartly-liked than you might be right now. You’re very intelligent. You realize thus considerably on the subject of this subject, produced me individually imagine it from a lot of numerous angles. Its like women and men don’t seem to be involved except it is something to do with Woman gaga! Your individual stuffs nice. Always handle it up!

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *