Festplanlægning på budget

De fleste kommer nok på et tidspunkt i deres liv ud for, at de skal planlægge en fest. Det kan hurtigt blive en dyr affære, men der findes heldigvis måder, hvorpå man kan gøre det lidt billigere og stadig få et godt arrangement ud af det. Det betyder naturligvis, at man nok bliver nødt til at gå på kompromis med nogle ting, men det kan sagtens lade sig gøre, uden at det går ud over arrangementet.

Lav et budget

Når man skal planlægge en fest ud fra et stramt budget, bliver man selvfølgelig nødt til at lave et budget, så man kan holde øje med, hvor mange penge man har til rådighed. Find ud af hvor mange penge, du har til rådighed i alt og lav derefter nogle poster som du fordeler pengene ud på. Uddeleger hvor det passer, så budgettet er realistisk og kan overholdes. For eksempel skal der typisk flest penge på mad og drikkevarer og færrest på dekorationer, og så kommer priserne på de andre poster meget an på, hvad man er til.

For at være sikker på, at man har pengene til rådighed hele tiden, da man løbende betaler for de mange udgifter, er det en god idé at oprette en opsparingskonto, som man udelukkende tager fra, hvis pengene skal bruges på festen. Det er desuden en fornuftig idé at have en buffer, der svarer til cirka en tredje- eller fjerdedel af det samlede budget, så man har luft i økonomien til at kunne betale uventede udgifter. Til sidst er det selvfølgelig vigtigt, at man har noget selvdisciplin til at overholde budgettet, og at man accepterer, at når kontoen nærmer sig nul, så har man ikke råd til mere, og så bliver man nødt til at gå på kompromis med nogle ting.

Vælg de billige løsninger og klar resten selv

Prisen løber rigtig hurtigt op, når først man går godt i gang med at planlægge, og det skal man passe på med, så det ikke stikker helt af. For at undgå de mange omkostninger kan man selv finde på nogle alternative løsninger.

Man bør for eksempel gøre op med sig selv, om der er noget, man kan gøre eller lave selv. Hold festen derhjemme og lej et telt via teltudlejning, så man får et billigt men godt alternativ til et festlokale, og så kan man egentlig gøre resten selv. Lån borde, stole og service fra venner og familie, så det er gratis, og lav alt maden selv, også med hjælp fra venner og familie, så man ikke skal betale et cateringfirma for at tage sig af det. Borddækning er også noget, man sagtens kan spare en del penge på – man behøver ikke at bruge store summer penge på at købe bordkort, blomster, vaser og andre små pyntegenstande. Kig på nettet efter nogle gode idéer, og så vil du måske blive overrasket over, hvor meget man kan gøre selv. Lys og servietter kan man selvfølgelig ikke undgå at skulle købe, men bordkort og andre små dekorationer, kan man sagtens selv lave fra bunden af og til ingen penge.

Alt det, man ikke kan gøre selv, skal man måske gå lidt på kompromis med – er det virkelig nødvendigt at bruge penge på en dj? Man kan finde masser af gratis musik på nettet, hvor man kan lave en fed playliste, som kan køre non-stop hele festen. Det er heller ikke sikkert, at man behøver at betale dyre domme for at få serveret lækker mad – snacks og drikkevarer kan i nogle tilfælde sagtens række. Er der brug for en fotograf til festen, så lad være med at hyre en professionel fotograf, der kræver en høj timeløn – du kender sikkert en, der kender en, der er god til at tage billeder, og hvis ikke så nøjes med at hyre en god amatørfotograf, der ofte er langt billigere. Invitationer er også et godt sted at spare. Send en mail ud til de inviterede i stedet for en fysisk invitation, som man skal betale for at få printet, sendt hjem og derefter sendt til alle de inviteredes adresser.

Udgivet
Kategoriseret som Artikler

1 kommentar

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *