Råd til mindre stress i hverdagen

Vi danskere bærer en trist rekord, vi hører nemlig til blandt nogle af verdens med stressede folkefærd. Det skyldes formentlig, at vi stiller større og større krav til både os selv, vores omgivelser og arbejdsplads. Alt skal gå op i en højere enhed. Vi skal klare vores arbejdsopgaver til ug – og gerne på rekordtid, vi skal ikke hente børn for sent, vi skal se godt ud, være sunde, bo pænt og have overskud til sociale arrangementer. Faktum er bare, at det er kun er 24 timer i et døgn. Og for at være sunde, kræver det faktisk at vi får op mod 8 timers sammenhængende søvn hver nat. Det efterlader 16 timer i døgnet til at udrette alt ovenstående, ikke så sært at vi til tider har svært ved at følge med.

Vores stress niveau i Danmark er typisk så højt, at det efterhånden er en af de mest udbredte livsstilssygdomme blandt befolkningen.

I næste afsnit guide vi dig til, hvordan du kan eliminere stress i hverdagen.

Sov godt

Søvn er muligvis en af de mest undervurderede faktorer for vores trivsel. Vores krop og sind har brug for 7-9 timers god og sammenhængende søvn hver evig eneste nat. Det er ganske enkelt en nødvendighed for at vi fungerer og tænker optimalt. God søvn kræver selvsagt en god seng. Kig på et stort udvalg af boxmadrasser, test dem godt af, inden du beslutter dig for hvilken en det skal være. Dernæst skal du sørge for at der mørkt i dit soveværelse, faktisk bør du undgå lys fra tv, telefon, tablet og lignende allerede en time før du går i seng. Fald i stedet i søvn til en god bog, som læses ved dæmpet belysning. Endelig skal du sørge for en god temperatur, temperaturen i soveværelset bør være mellem 17-20 grader.

Planlæg dig ud af stress

Nøglen til at undgå stress er typisk planlægning. Ofte er det nemlig uforudsete opgaver og udfordringer, som vælter det hele. Prøv for eksempel hver søndag at planlægge den kommende uge. Planlæg både arbejdstiden, hente/bringe af børn, træningspas, aftaler og lav eventuelt også en madplan. Jo mere man kan forudse og planlægge sin pligter og gøremål, desto lettere vil ugen glide. Få for eksempel også klaret alle indkøb, oprydning og rengøring søndag eftermiddag, så du slipper for at tænke på det efter en lang arbejdsdag.

Og så findes der jo også ting, du kan vælge at sætte penge af til i budgettet, som kan frigive lidt mere tid. Det kunne være hjælp til rengøring, en havemand eller en barnepige – alt sammen noget som måske kan sørge for at dæmpe det generelle stressniveau i hverdagen.

I virkeligheden er det jo svært at sætte en pris på sit helbred og trivsel, så hvis der kan findes råderum til hjælp i form af ovenstående forslag, så er det godt givet ud – særligt hvis det i sidste ende betyder, at familien får mere kvalitetstid sammen.

Udgivet
Kategoriseret som Artikler

4 kommentarer

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *