Hvad er en IP-adresse?

Du har garanteret hørt om IP-adresser før. Du ved sikkert også overordnet set at en IP-adresse har noget at gøre med din computer og internettet, men så ikke så meget mere. Det kan dog være en god ide at uddybe ens viden omkring IP-adresser, da disse spiller en stor rolle når det kommer til ens personlige sikkerhed og anonymitet på internettet. I denne artikel vil vi gå i dybden med hvad en IP-adresse egentligt er.

 

En IP-adresse, kort for Internet Protokol Adresse, er en adresse for dine online enheder. Det hjælper din enhed med at forbinde til andre enheder på dit eget netværk, og med at forbinde til internettet. En IP-adresse er opbygget af tal og tegn.

Et eksempel på en IP-adresse kunne være: 345.65.432.43

 

Alle enheder der er forbundet til internettet, har en unik IP-adresse, så som du nok kan regne ud er der et behov for mange milliarder individuelle IP-adresser. Der er to forskellige IP-adresse versioner; IPv4 og IPv6. IPv4 er den oprindelige og gamle version, som gjorde det muligt at skabe lige over 4 milliarder IP-adresser. Dem har vi dog opbrugt, og derfor blev IPv6 skabt, som tilbyder trillioner af IP-adresse muligheder, så den kan holde i mange år i fremtiden, før det bliver nødvendigt med en eventuel IPv8. IPv4 IP-adresser består af fire sæt af tal, som er opdelt af punktummer. IPv6 IP-adresser består af tal, bogstaver og kolonner, og kan derfor skabe næsten uendeligt mange forskellige kombinationer.

 

Et eksempel på en IPv6 IP-adresse kunne være: 2frt:3245:3265:5:434:y6tt:rv54:5443c

 

Private IP-adresser

 

En privat IP-adresse er adressen af dine enheder, som er forbundet til dit hjemme Wi-Fi. Et Wi-Fi (trådløst internet) har nemlig sin egen IP-adresse, og derfor vil alle enheder der benytter sig af dette WI-FI også køre gennem denne IP-adresse.

 

Offentlige IP-adresser

 

Offentlige IP-adresser er de primære IP-adresser, som dit private internet er forbundet til. Denne offentlige IP-adresse forbinder dog til verdenen, eller The World Wide Web, og er unik for alle brugere. Hvis du vil lære mere om hvad din IP-adresse er kan du google ”Hvad er min IP-adresse”, og så åbne en af de øverste forslag. Dette er hjemmesider, som er lavet specifikt til rent faktisk bare at vise hvad din IP-adresse er, samt hvilken information der er forbundet til denne IP-adresse.

 

Faste og Dynamiske IP-adresser

 

Der er to forskellige typer IP-adresser; Statiske og dynamiske. Forskellen er blot, som du måske gættede fra navnet, at faste IP-adresser aldrig ændrer sig, mens dynamiske IP-adresser vil ændre sig for din enhed over tiden. En dynamisk IP-adresse kan f.eks. ændre sig når du slukker og tænder for din enhed, når Wi-Fi forbindelsen kort afbryder, og af mange andre årsager. Faste IP-adresse kan ikke automatisk ændre sig, og dette kan være en fordel for dem, som har deres IP-adresse forbundet op til nogle vigtige ting. Det kan f.eks. være til din arbejdsgivers interne netværk. Hvis din IP-adresse hele tiden skifter, kan det være svært at opretholde adgang til dette interne netværk uden at skulle have mange samtaler med IT-afdelingen.

Udgivet
Kategoriseret som Artikler

24 kommentarer

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *