Hvorfor er det godt at strikke?

Det trækker i smilebåndet når vi ser bedste sidde i gyngestolen foran tv’et, med to klaprende nåle, mens hun samtidig øjer efter den sidste udgave af Hør og se. Du smiler måske lidt nedladende, uden eftertanke. Men i virkeligheden er det en beundringsværdig præstation af multi-tasking.

Du kunne ikke gøre det hende efter, ikke engang med flere måneders praksis.

Der er noget afslappende over strikning. Strikning er både kreativ og produktiv. Men strikning er mere end det. Videnskabelige undersøgelser viser at det ligefrem er sundhedsfremmende. At strikke er ikke kun afstressende, det stimulerer også hjernens belønningssystem. Der frigives de dejlige dopaminer, som gør at vi ser verden i lysere farver. Både bogstaveligt og i overført sans. At strikke er både en belønning i sig selv, og igennem de fantastiske produkter der skabes. Hver maske er et lille fremskridt.

Og bedste kan klare ca. 100 af disse små fremskridt pr minut! Samtidig med at hun ser nyhedsavisen, og hør og ser sig klogere angående prinsesse dittenogdattens seneste bedrifter.

Godt garn er det halve strikkeri

Først var der kun uld vi kunne strikke med. Det er et fantastisk naturmateriale, men det har også sine ulemper, ikke mindst prisen. Så blev bomuld så almindeligt at alle havde råd til den. Men bomuld har også sine ulemper. Den er billig og nemt at arbejde med, men suger fugt og vand til sig. Den strækker sig også med tiden.

I dag har vi syntetisk garn som forener fordelene af uld og bomuld, uden ulemperne. Acryl garn er nemt at arbejde med. Læs mere her om dets fordele. Det er så smidigt og varmt som uld og kan bearbejdes så nemt som bomuld.  Det findes i alle styrker og kan fås i alle farver.

Mange små masker strikkede civilisationen

Uden de mange generationer med strikkende bedstemødre ville vores samfund nok se anderledes ud i dag. Vi tager det som en selvfølge at vi nu kan købe 5 par tennissokker til 40 kroner. Men sådan har det ikke altid været. Hvor kunne oldefaren købe sine tennissokker? Det kunne han slet ikke. Hvis ikke oldemoren eller hendes mor havde strikket de varme sokker til ham, var hans tæer frosset af om vinteren. Så ville civilisationsbygningen også være gået i stå, i hvert fald om vinteren.

I vores del af verden har strikning altid været en kvindeting. Når mænd begyndte at interessere sig for strikning, endte det med at de byggede maskiner til det. Og det er takket disse maskiner at vi i dag kan købe de billige tennissokker i Netto.

Men de bedste, dyreste og fineste strikkevarer er stadig håndstrikket.  En håndstrikket norsk sweater er i sin egen klasse. En håndstrikket kashmir sjal er en mindre bondegård værd.

Udgivet
Kategoriseret som Artikler

11 kommentarer

  1. Hello this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

  2. I’m pretty pleased to find this page. I want
    to to thank you for your time for this wonderful read!!
    I definitely savored every bit of it and i also have you book-marked
    to look at new things in your website.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *